Conferences? Divisions? Play-offs? Wij leggen je het College-soccer in de USA uit.

Het College Soccer is wezenlijk anders dan het voetbal in Europa.

Waar het voetbal in Europa in de regel gespeeld word in clubverband en in een tijdsbestek van tien maanden en waar promotie en degradatie mogelijk is, is het College Soccer in de VS een zogenaamde “Fall Sport”. Dat betekent, dat het seizoen alleen van augustus tot december plaats vind. In dit korte tijdsbestek worden alle wedstrijden gespeeld die bepalen of het team zich kwalificeert voor de “National Play-offs”. Daardoor speelt men in een relatief korte periode zeer veel wedstrijden. Dit betekend dat er vaak twee wedstrijden per week gespeeld worden en heel af en toe zelfs drie. In het “Spring Semester” worden over het algemeen oefenwedstrijden gespeeld en heel veel getraind op kracht en conditie.

In College Soccer kent men geen promotie of degradatie, omdat voetbal in verschillende conferences gespeeld wordt. Zoals men dit ook kent uit andere Amerikaanse sporten. De wedstrijden in de conference bepalen welke elftallen zich kwalificeren voor de “National Play-off”. Deze worden dan gespeeld via een knock-out principe. De conferences waarin men speelt zijn niet altijd regionaal samengesteld. Daardoor kan het gebeuren dat men voor een uitwedstrijd het vliegtuig moet nemen. Alle reis- en hotelkosten worden door het college betaald.

Er zijn verschillende bonden in de USA die alle collegesporten in de Verenigde Staten regelen. De NCAA heeft in totaal drie verschillende divisions. In de NCAA Division 1 en de NCAA Division 2 mogen er sportbeurzen worden uitgegeven. In de NCAA Division 3 mogen alleen academische beurzen vergeven worden. Een andere college sportbond is de NAIA. De NAIA kent alleen één Division en hierin mogen ook sportbeurzen worden vergeven. De bond of division waarin een team speelt zegt niks over de kwaliteiten of sterktes van een elftal. Een elftal uit de NCAA Division 2 kan namelijk winnen van een elftal uit de NCAA Division 1.

Meer uitleg hierover geven wij op de College Soccer Assesment dagen die wij op het NSC Papendal organiseren.