Interview Maik Schoonderwoerd

Hoe kwam je te weten over voetbal beurzen?

Toen ik in de C1 voetbalde ging onze assistent coach weg na 6 maanden om in Amerika te gaan voetballen. In eerste instantie had ik geen idee waar hij heen ging of hoe hij daarvoor betaalde. Later kwam ik erachter dat hij voetbalde voor een universiteit: Xavier University in Cincinnati, Ohio en dat alles werd betaald voor hem! Ik was nog jong dus ik dacht er niet veel bij maar toen ik 2 jaar later in de B1 speelde ging een speler uit de A1 ook naar Amerika om te gaan voetballen in California. Sindsdien verdiepte ik mij zelf in het gehele proces en besloot ook om het avontuur aan te gaan en een voetbal beurs te bemachtigen!

Welke aanbiedingen heb je gehad en waarom koos je voor Dayton?

Ik had aanbiedingen uit de NAIA, NCAA D2 & D1. Ik wilde altijd op het hoogste niveau voetballen dus voor mij persoonlijk vielen de aanbiedingen uit de NAIA en D2 automatisch af, terwijl dat ook geweldige aanbiedingen waren. Toen bleven er eigenlijk 5 scholen over: Oregon State, St. John’s, James Madison, Niagara & Dayton. Ik koos voor Dayton omdat ze gelijk concreet waren en een geweldige aanbieding deden. Niagara bood meer geld maar het gevoel bij Dayton was beter: een iets grotere school, academisch gezien beter en de faciliteiten waren fantastisch.

Wat was de grootste ervaring die je tijdens je vier jaar hebt gehad?

In mijn senior year wonnen we onze conference dus gingen we automatisch naar het nationale toernooi. In mijn eerste drie jaar hadden we nog niet daarin gespeeld dus dat was al fantastisch maar we hadden een geweldige loting. We speelde in de eerste ronde thuis tegen Oakland, een team waartegen we hadden verloren in het reguliere seizoen en als we wonnen speelde we tegen Ohio State, onze rivaal een uur van ons vandaan waar 60.000 mensen naar toe gaan! Tegen Oakland kwamen we 2-0 achter maar we kwamen terug tot 2-2 en dat was ook de eindstand na verlenging dus strafschoppen! Er waren 3.000 fans en de atmosfeer was geweldig! Onze school heeft 8.000 studenten dus moet je nagaan hoeveel mensen kwamen kijken, bijna de halve school. Ik nam de eerste penalty en schoot raak en we wonnen de strafschoppen reeks en dat gevoel vergeet ik nooit meer. De hele school was in extase aangezien we nog nooit zo ver waren gekomen. 3 dagen later speelde we in Columbus tegen Ohio State en we waren de betere ploeg. Ik scoorde de 1-0 maar helaas scoorde zij de 1-1 tien minuten later en dat bleef de eindstand dus het ging wederom naar strafschoppen! Ik nam weer de eerste strafschop en schoot raak maar helaas verloren we die penalty reeks en Ohio State ging door. Zij verloren de volgende ronde tegen de uiteindelijke kampioen van dat jaar: Stanford. Overal was het gewoon een geweldige week aangezien we nog nooit zo ver waren gekomen. Ik scoorde twee penalty’s, scoorde een goal in de wedstrijd tegen Ohio State en speelde gewoon goed. Het deed heel veel met mijn school en dat was gewoon fantastisch om te zien: it was a great week to be a Flyer!

Hoezo raad je een voetbal beurs aan voor getalenteerde Nederlandse spelers?
Als ik terug kijk op mijn 4 jaar in college heb ik geen spijt. Het was de beste tijd van mijn leven en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Ik heb nieuwe mensen leren kennen die voor altijd mijn vrienden blijven en het was gewoon een geweldige ervaring. Vanuit een voetbal perspectief heb ik ook niks te klagen gehad. Onze faciliteiten waren top, beter dan 75% van de prof teams in Nederland. Ik heb overal in Amerika gevoetbald en we werden overal heen gevlogen en overnachtte in de mooiste hotels. Daarnaast heb ik na mijn college carrière ook nog een aantal proefperiodes gehad bij professionele teams in Amerika en Noorwegen dus ik kon mij zelf ook nog steeds ontwikkelen. 
Ik raad het aan omdat het de grootste levens ervaring is die je ooit kan mee maken. Ik vertrok alleen met 2 koffers richting Amerika als een 18-jarige jongen en nu ben ik een volwassen man die voor zichzelf kan zorgen. Ga uit je comfort-zone en ga achter je dromen aan, je wordt niet teleurgesteld, geloof mij.
Hoezo werk je nu voor soccerships en wat is er het beste aan?
Persoonlijk wil ik graag spelers helpen om ze naar hun droom school te begeleiden. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk maar ik ga in ieder geval alles geven om dat mogelijk te maken. Toen ik zelf in het proces zat bij een andere recruiting service vond ik dat het allemaal wel iets beter kon en ik heb me altijd voorgenomen om dat ook uiteindelijk te gaan doen en door het platform van soccerships kan ik dat doen. Ze hebben een geweldige reputatie in Amerika en hun website is uniek waar coaches in onze database naar spelers kunnen zoeken. Jan Driessen, de CEO, heeft ongelooflijk veel ervaring en heeft heel veel spelers geplaatst op geweldige scholen in Amerika in de afgelopen 10 jaar en hopelijk kan ik dat ook gaan doen, onder zijn leiding, voor de Nederlandse markt.